Gotuję tę kaszę i robię z niej zdrowe kanapki na kolację. Wyglądają, jak z restauracji

Dodano:
Kanapki na polencie Źródło: Shutterstock / Tati Liberta
Wczoraj zrobiłam na kolację kanapki. Jednak nie na chlebie czy bułce, a na plastrach kaszy. I to nie byle jakiej kaszy, ale kukurydzianej, która apetycznie wygląda, doskonale smakuje i jest bardzo zdrowa.

Pewnie już wiecie, że nie lubię klasycznych kanapek, bo są nudne. Jednak uwielbiam wszelkie wariacje na ich temat. Bo jakby nie spojrzeć, kanapka potrafi być bardzo pożywna i smaczna, a przy tym jest prosta do zrobienia. Oczywiście nie byłabym sobą, gdybym czegoś nie wymyśliła. I tak wczoraj wpadłam na pomysł, by przygotować kanapki z kaszy kukurydzianej. Wiem, że brzmi to dziwnie, ale przygotowałam z tej kaszy plastry, które obłożyłam pysznymi składnikami. Kolacja została zjedzona do ostatniego kawałka.

Dlaczego kasza kukurydziana jest taka zdrowa?

Kasza kukurydziana jest zdrowa, jednak w naszym klimacie trochę niedoceniana. Największą popularnością cieszy się we Włoszech, w krajach bałkańskich i latynoskich. We Włoszech nazywają ją polentą i przyrządzają z niej potrawę o tej samej nazwie. Największą zaletą kaszy kukurydzianej jest fakt, że nie zawiera ona glutenu. Z tego powodu mogą po nią sięgać osoby uczulone na ten składnik. Ma też niski indeks glikemiczny, dzięki czemu stabilizuje poziom cukru we krwi. Poza tym kasza ta jest bogata w wartościowe węglowodany i w błonnik. Zapewnia nam więc energię na długi czas i sprzyja utrzymaniu szczupłej sylwetki.

Kasza kukurydziana ma apetyczny, żółty kolor, co jest zasługą obecnego w niej beta-karotenu. Składnik ten doskonale wpływa na skórę i wzrok, jest też silnym przeciwutleniaczem. Poza tym kasza ta jest też bogata w witaminę E i witaminy z grupy B. Dzięki temu jest korzystna dla serca i układu nerwowego. W jej składzie można też znaleźć selen pierwiastek, który wzmacnia układ odpornościowy, a także wpływa na płodność i stan skóry.

Jak zrobić kanapki z kaszy kukurydzianej?

By zrobić pyszne kanapki na żółtym spodzie, trzeba po prostu ugotować kaszę kukurydzianą, czyli zrobić polentę. Reszta zależy już tylko od waszej pomysłowości.

Przepis: Kanapki na polencie

Plastry polenty obłożone szynką, serem i pomidorami

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Włoska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
45 min.
Liczba porcji
8
Liczba kalorii
170 w każdej porcji

Składniki

  • 3/4 szklanki kaszy kukurydzianej
  • 3 szklanki wody
  • 3 łyżeczki masła
  • sól

Do obłożenia:

  • 125 g sera mozzarella w kulce
  • 150 g szynki dojrzewającej w plastrach (może być też szynka gotowana)
  • kilka pomidorków koktajlowych lub 2 pomidory duże
  • 2 łyżki oliwek
  • tymianek

Sposób przygotowania

  1. Gotowanie polentyWodę zagotuj w garnku, dodaj do niej mniej więcej płaską łyżeczkę soli. Wsyp kaszę, zamieszaj, zagotuj ciągle mieszając. Potem zmniejsz ogień i gotuj kaszę pod przykryciem jeszcze ok. 30 minut. Co jakiś czas ją zamieszaj, by się nie przypaliła i by nie powstały grudki. Do gotowej dodaj masło i całość energicznie wymieszaj.
  2. Pieczenie polentyBlachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż na nią polentę i rozprowadź ją na grubość ok. 1 cm. Masę wstaw na 10 minut do piekarnika o temperaturze 180 stopni Celsjusza. Jeszcze ciepłą polentę krój w prostokąty, obłóż pokrojonymi składnikami, posyp tymiankiem.

Wskazówki: Do gorącej kaszy możesz też dodać trochę startego parmezanu, dzięki czemu potrawa zyska bardziej aksamitny smak. Kanapki możesz też przygotować na wystudzonej polencie albo po wystudzeniu polentę podpiec na grillu lub grillowej patelni.

Inne sposoby podania kaszy kukurydzianej?

Ugotowaną kaszę kukurydzianą można podać na wiele sposobów. Doskonale smakuje w wersji wytrawnej i na słodko. Serwuje się ją jako dodatek do dań obiadowych, np. do duszonych i pieczonych mięs, a także do ryb i dań z warzyw. Stanowi też świetny dodatek do zup i przekąsek. Paski polenty można usmażyć i serwować niczym frytki. Można ją też grillować i piec, np. z dodatkami charakterystycznymi dla pizzy czy z warzywami. Z kaszy tej robi się też placki, ciasta i desery, a także śniadania podobne do owsianki.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...